Kuchnie

Meble kuchenne z drewna: atut czy kłopot?

O jakości zabudowy kuchennej w ogromnej mierze decyduje jej budulec. Wiele osób urządzających swoją wymarzoną kuchnię decyduje się na zakup ekskluzywnej zabudowy z litego drewna. Czy warto zainwestować w kosztowne, drewniane meble? Sprawdź!

Piękno i solidność

Trudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że w drewnianych meblach kuchennych zaklęta jest klasa i ponadczasowy szyk. Każdy kawałek drewna jest wyjątkowy, więc nie znajdziemy dwóch identycznych frontów z danego surowca. Nieregularnie usłojona struktura i ciepła barwa podnoszą walory estetyczne aranżacji i sprawiają, że jest ona przytulna. Ponadto, drewno, szczególnie egzotyczne, cechuje się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Ewentualne uszkodzenie szafki nie oznacza konieczności jej wymiany – drewno można poddawać renowacji.

Kosztowny obowiązek

Niestety, drewniane meble kuchenne mają również sporo wad. Do najważniejszych z nich zaliczyć możemy wygórowaną cenę. Ponadto, aby dębowe czy tekowe meble zachowały swoją nienaganną kondycję, należy poświęcić im sporo uwagi i regularnie je impregnować. Drewno  nieustannie pracuje i „źle znosi” wahania temperatur. Pod wpływem nadmiernej wilgoci szafki mogą nieco zwiększyć swoją objętość, a gdy powietrze jest zbyt suche – nawet delikatnie pękać.

Rozwiązanie pośrednie

Zwolennicy naturalnych, ponadczasowych kompozycji nie muszą rezygnować z marzeń o drewnianej kuchni z obawy o wysokie koszty i o to, że nabytek będzie mało funkcjonalny. Stworzyć piękne, ciepłe i, co najważniejsze, funkcjonalne wnętrze pomogą Ci meble z płyty MDF pokrytej naturalnym fornirem albo wysokiej jakości laminatem o drewnopodobnej strukturze. Kolekcje proponowane przez czołowych producentów do złudzenia przypominają ekskluzywne zabudowy z naturalnego surowca. Na ich korzyść przemawia również cena.