Kuchnie

Drewniany blat kuchenny – jak o niego dbać?

Blat jest nieodłączną częścią zabudowy kuchennej. Producenci wyposażenia do kuchni oferują ogrom różnorodnych modeli wykonanych z materiałów o zróżnicowanym wyglądzie, trwałości i odporności na czynniki zewnętrzne. Wśród wielu dostępnych wariantów niezmiennie od lat ogromną popularnością cieszą się modele z drewna. Blat z twardego, naturalnego surowca może służyć latami. Jednak, żeby tak się stało, należy poświęcić mu odrobinę uwagi. Jak dbać o drewniany blat kuchenny? Sprawdź nasze rady!

Zabezpieczenie blatu

Przed pierwszym użyciem blat z drewna należy zaimpregnować (czynność tę należy potem regularnie powtarzać). Możesz użyć do tego specjalnego lakieru lub oleju. Polakierowane drewno jest gładkie w dotyku, łatwo utrzymać je w czystości. Warstwa lakieru chroni surowiec przed wnikaniem wody, ale stosunkowo szybko się przeciera i źle znosi kontakt z wysoką temperaturą. Drugą możliwością jest olejowanie. Płyn wnika głęboko w strukturę drewna, dzięki czemu zabezpiecza nawet kilkunastomilimetrową jego warstwę.  Efekt olejowania z pewnością spodoba się osobom ceniącym naturalność i surowość drewnianych powierzchni. Zabezpieczony olejem blat również jest odporny na wilgoć i wysoką temperaturę. Warto wiedzieć, że z czasem może on delikatnie ciemnieć. Raz na jakiś czas należy odświeżyć warstwę ochronną specjalnym woskiem.

Codzienne użytkowanie

Ważnym czynnikiem wpływającym na kondycję blatu jest jego codzienne użytkowanie. Pamiętaj o tym, aby nie ustawiać bezpośrednio na blacie rozgrzanych naczyń, które mogłyby zostawić nieestetyczne ślady. Podczas krojenia zawsze używaj deski. Każde, nawet niewielkie uszkodzenie drewnianego blatu ułatwia wchłanianie wilgoci.

Blat zawsze wycieraj do sucha. Do jego czyszczenia możesz używać bawełnianej szmatki bardzo delikatnie nasączonej wodą z odrobiną płynu do mycia naczyń. Lakierowany blat możesz myć przy pomocy uniwersalnego mleczka do czyszczenia.