Kuchnie

Blaty kuchenne: kompozyt zamiast kamienia

Ważnym elementem kuchennej zabudowy jest blat. To właśnie szeroki, solidny blat jest ważną powierzchnią roboczą, bez której przygotowanie nawet najprostszego posiłku byłoby niemożliwe. Producenci wyposażenia kuchennego oferują blaty wykonane z materiałów o zróżnicowanych właściwościach i cenach. Wśród dostępnych modeli szczególnie dużym zainteresowaniem cieszą się blaty z kompozytu. Czym charakteryzuje się popularny w architekturze wnętrz materiał? Sprawdź!

Nowoczesny kamień

Kompozyty mineralne są popularnym materiałem zastępującym kamień. Znajdują w przemyśle szerokie zastosowanie. Używane są do produkcji między innymi parapetów, frontów mebli, okładzin ściennych, zlewozmywaków i właśnie blatów kuchennych. Kompozyt produkowany jest głównie z wodorotlenku glinu pozyskanego ze zmielonej skały,  żywicy akrylowej oraz z pigmentów. Obecność wodorotlenku glinu sprawia, że gotowy materiał jest twardy, wytrzymały i odporny na uszkodzenia mechaniczne.

Kompozyty zapewniają doskonały efekt wizualny. Ich struktura do złudzenia przypomina naturalny, modny we wnętrzach kamień. Jednak, w przeciwieństwie do niego, kompozyt jest znacznie lżejszy i bardziej podatny na formowanie. Blaty kompozytowe dostępne są w bogatej palecie kolorów i struktur. Mogą być wycinane w dowolne kształty. Ze względu na swoją niewielką wagę mogą być montowane na wszystkich meblach kuchennych, bez konieczności ich wcześniejszego wzmacniania. Można budować z niego rozbudowane, wielofunkcyjne powierzchnie, na przykład blat płynnie przechodzący w umywalkę, zlewozmywak lub nawet ścianę.

Minusy?

Wadą blatów z konglomeratów jest ich stosunkowo wysoka cena, wyższa niż w przypadku modeli z kamienia. Należy również pamiętać, że konglomerat nie jest odporny na temperaturę powyżej 180-190°C, więc położenie gorącego garnka na blacie może spowodować jego zniszczenie.