Kuchnie

Blat granitowy – warto?

Kropką nad „i” w kuchennej zabudowie bez wątpienia jest blat. To właśnie on podkreśla charakter mebli oraz jest ważnym elementem w wpływającym na komfort codziennej pracy w kuchni. Producenci kuchennego wyposażenia proponują ogrom różnorodnych rozwiązań. Wśród najpopularniejszych blatów cieszących się zainteresowaniem inwestorów wyróżnić możemy modele kamienne, przede wszystkim granitowe. Czy warto wyposażyć swoje meble właśnie w granitowy blat? Sprawdź, jakie zalety i wady ma popularne rozwiązanie!

Inwestycja na lata

Blat kuchenny jest szczególnie mocno eksploatowany. Chcesz mieć pewność, że ubijanie kotletów czy kontakt z gorącymi garnkami nie wpłynie negatywnie na jego strukturę? W takim razie postaw na granit! Mocny kamień, w przeciwieństwie do marmuru czy drewna, jest w pełni odporny na wilgoć. Niestraszne są mu zarysowania, ścieranie, zadrapania, środki chemiczne. Granitowa powierzchnia  nie absorbuje wody i zanieczyszczeń, więc łatwo utrzymać ją w nienagannej czystości. Mając w kuchni solidny, granitowy blat, nie musisz używać deski do krojenia – wszystkie czynności możesz wykonywać bezpośrednio na nim! Aby jeszcze bardziej zwiększyć jego możliwości, warto raz na jakiś czas impregnować go specjalistycznym środkiem. Ewentualny ubytek w powierzchni można usunąć poprzez szlifowanie.

Wymieniając walory granitu, nie sposób nie wspomnieć o jego estetyce. Uniwersalny, kamienny blat doskonale komponuje się z aranżacjami w każdym stylu, zarówno klasycznym, jak i nowoczesnym. Co ciekawe, na rynku znajdziesz aż 200 rodzajów granitu w różnych wersjach kolorystycznych.

Koszty

Czy granitowe blaty mają jakieś wady? Oczywiście, nie ma produktów idealnych! Do wad granitu zaliczyć możemy jego wysoką cenę. Ponadto, granitowe blaty są ciężkie. Zanim zamontujesz go na swoich meblach sprawdź, czy ich konstrukcja dostosowana jest do tak dużego obciążenia.